UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Збереження та відновлення лісів – актуальна глобальна проблема

21-22 лютого 2023 року ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар, а також завідувач кафедри заповідної справи та рекреаційної діяльності ДЕА Микола Мовчан брали участь у роботі міжрегіонального навчально - практичного форуму «Ліси України: євроінтеграція, війна, зміни клімату та сучасні реформи». Він проводився у форматі офлайн - онлайн за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в партнерстві з Асоціацією професіоналів довкілля «ПАЕУ». Модератори форуму  – експерти ПРООН Людмила Циганок (президентка Асоціації професіоналів довкілля «ПАЕУ») та Владислав Антипов (генеральний директор Центру екології та розвитку нових технологій, голова комітету підприємців з питань природокористування та охорони навколишнього середовища при Торгово- промисловій палаті України). Його мета – навчання представників місцевого та регіонального самоврядування у напрямку імплементації європейського законодавства щодо збереження лісів, реформи лісової галузі в умовах війни, енергетичної кризи, відновлення лісів та досягнення екологічних цілей відповідно до рамкової Директиви ЕС.

Відкриваючи захід Людмила Циганок окреслила питання порядку денного, зокрема, це: напрацювання пропозицій щодо збереження і відновлення лісів, реформи лісової галузі та необхідних змін; оцінка галузевої реформи в контексті війни, енергетичної кризи та відновлення економіки; популяризація ефективних рішень і міжнародного досвіду; професійний нетворкінг сфери – влада, бізнес, експерти, науковці.
З вітальними словами до учасників форуму виступили: Яко Сільє, виконувач обов’язків Постійного представника ПРООН в Україні; Ігор Кривошеєв, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи; ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар. Виступаючі висловили віру в Перемогу Незалежної України в масштабній російсько - українській війні, а також глибоку стурбованість щодо завданих значних збитків економіці та екологічній сфері, зокрема, лісовій галузі країни.
Так, ректор Академії наголосив, що «Державна екологічна інспекція України вже задокументувала понад 2300 злочинів проти природи. Під загрозою знищення -750 видів флори та 600 видів фауни, серед яких є й Червонокнижні». На сьогодні, зазначив учений, «під окупацією знаходяться 10 національних природних парків, 8 заповідників, 2 біосферні заповідники». Проте є й позитивні новини,- підкреслив він.- «2,4 мільйона га лісів вже звільнені, хоча значна частина масивів потребує відновлення. Наша країна , як не прикро про це говорити, вважається найбільш замінованою у світі. Нині в лісах, особливо де були бої. чатує небезпека від залишених окупантами вибухонебезпечних предметів. Для їхнього знешкодження, повного обстеження лісових масивів потрібен час, що може вимірюватися роками». Олександр Бондар також сказав, що «нині, зважаючи на виклики сьогодення, освітньо - наукові працівники Академії додають до програмних засад навчального процесу держслужбовців та спеціалістів екологічної галузі відповідні тематичні спрямування».

Упродовж двох днів роботи форуму під час панельних дискусій, спікерами яких були представники органів державного управління, профільні спеціалісти екологічної сфери, громадських екологічних організацій, науковці, освітяни вищих навчальних закладів, лісівники, були актуалізовані й розглянуті різнобічні теми життєдіяльності екологічної галузі України.









Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: