UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Вебінар до днів Європи в Україні «Євроінтеграція України за зеленим сценарієм: першочергові завдання за умов реалій військового стану»

Перебіг останніх подій з усією очевидністю доводить беззаперечну цінність демократичних принципів, на основі яких існує весь цивілізований світ, тому євроінтеграційний поступ України набуває пріоритетного статусу для повоєнної відбудови і подальшого розвитку нашої держави. Підвалини встановлення відносин між Україною і ЄС були закладені ще на початку 90-х років після отримання незалежності. У 1994 р. був підписаний базовий документ – Угода про партнерство і співробітництво, яка містить норми, що регулюють основи взаємин між Україною і Європейським Союзом. Як зазначено в «Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу», затвердженої Указом Президента України від 11 червня 1998 року, «національні інтереси України потребують утвердження України як впливової європейської держави, повноправного члена ЄС». Саме тому Україна прагне ввійти в європейський простір, а також стати активним учасником у діалозі з ЄС. Членство України у Раді Європи є важливим чинником інтеграції країни у єдиний європейський правовий простір шляхом приведення національного законодавства у відповідність до норм організації.

Забезпечення ефективності і прискорення економічного повоєнного відновлення може бути досягнуто на засадах принципів зеленого зроста ння. Це неможливо без усунення і упередження екологічних загроз, і в першу чергу тих, які несуть небезпеку транскордонни транскордонни транскордонни транскордонни транскордонни транскордонни транскордонни транскордонни транскордонни транскордонни транскордонни х впливів впливів впливів впливів . «Сторони розвивають і зміцнюють співробітництво з питань охорони навколишнього середовища й таким чином сприяють реалізації довгострокових цілей сталого розвитку і зеленої економіки (Стаття 360,гл.6 Угоди Україна-ЄС)».

Глобальні виклики та міжнародні ініціативи в напрямі запровадження Європейського Зеленого Курсу (ЄЗК), проголошеного ЮНЕП ще в 2009р. за останній час стають дедалі активним імпульсом для орієнтації державної політики України на поступ до зеленого переходу в напрямі забезпечення її кліматичної нейтральності. Означений контент був ключовим для обговорення в діалозі високого рівня між Україною та ЄС, що відбувся наприкінці вересня 2021 року. Спільні домовленості щодо зеленого фінансування, за міжнародних стандартів політики декарбонізації до 2030 року, засвідчили спільну зацікавленість приєднання України до реалізації Європейського Зеленого Курсу, але росія своїм вторгненням 24 лютого 2022р. порушила ці масштабні плани.. Наразі Україна опинилася у критичному економічному та екологічному колапсі.

За останніми оцінками у межах проєкту «Росія заплатить», який реалізується за підтримки Офісу президента України та урядових структур, загальні прямі і непрямі втрати України через війну становлять 500-600 мільярдів доларів. Обсяги екологічних збитків оцінити ще важче, а їх наслідки впливатимуть десятиріччями. Наразі рівень екологічних загроз активно зростає, тому за експертними оцінками, вочевидь, ця сума може бути щонайменше подвоєна. На жаль, офіційні дані щодо втрат унікального біорізноманіття та знищеного внаслідок бойових дій, природоресурсного потенціалу нашої країни, поки що відсутні, оскільки процес їх підрахунку потребує методичного узгодження та незалежних експертних оцінок. Між тим, за даними ЮНЕП, через збройну агресію росії лише впродовж попередніх 8 років, деструктивних впливів зазнали екосистеми на території щонайменше 530 тис. гектарів, у тому числі у 18 природоохоронних територіях загальною площею 80 тис. гектарів. Дані Організації Об’єднаних Націй свідчать, що територія Донецької та Луганської областей ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022р. перебувала на порозі екологічної катастрофи..
А за інформацією лише останніх повідомлень, в результаті військових дій відбувається руйнування унікального заповідника – пожежею охоплено понад 4000 га Кінбурнської коси. Під загрозою знищення опинився рослинний світ, зокрема, найбільше в Європі поле диких червонокнижних орхідей.

Тому питання екологічної репарації щодо компенсації втрат унікальних екосистем та завданих збитків природо ресурсного потенціалу України внаслідок військової агресії залишаються в переліку найбільш актуальних першочергових завдань майбутнього відродження економічного та екологічного стану країни за європейським зеленим сценарієм. Все це потребує від державних інституцій, посадових осіб, усього суспільства особливого розуміння та дій щодо застосування екосистемного підходу в практиці державного планування й управління процесом відновлення національного розвитку та життєдіяльності нації задля сучасних та майбутніх її поколінь.

Захід відбудеться дистанційно 19 травня 2022 р., початок о 10-00, платформа ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/85614144571?pwd=WFoveXJ0anRHSjY2c0hmVEhxMXhkQT09 (ідентифікатор: 856 1414 4571; код доступу: 272727)

Слава Україні!
Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: