UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Вагоме значення загальної гіпотези Бондаря – Загороднюка відмітили на науково-практичній конференції у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця

13 березня 2024 року в змішаному форматі у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася сьома щорічна науково-практична конференція з міжнародною участю “Екологічні та гігієнічні проблеми сфери життєдіяльності людини”.
Завідувач кафедри Водних екосистем і біоресурсів Державної екологічної академії Костянтин Загороднюк представив на секційному засіданні № 1 доповідь (матеріали за співавторства ректора Академії Олександра Бондаря) “Cтосовно формування вторинних вогнищ біологічного забруднення – резервуарів збудників інфекційних хвороб”.
Учасники конференції  відзначили надзвичайну актуальність проблеми формування в Україні вторинних вогнищ біологічного забруднення через реалії, що склалися, зокрема: занесення з територій інтенсивних бойових дій, в тому числі і до джерел водопостачання значної кількості населених пунктів України трупних отрут та збудників небезпечних інфекцій, відсутність діючих локальних очисних споруд закладів охорони здоров’я, у яких надають медичну допомогу в тому числі і хворим на інфекційні хвороби, також і на вірусний гепатит А, застосування на більшості каналізаційних очисних станцій України “стандартних” технологій, які розраховані на очищення і знезараження від збудників бактеріальних, але не вірусних інфекцій тощо.
Так, голова організаційного комітету конференції – ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Юрій Кучин наголосив: “ Те, що працювало колись, не працює сьогодні. Після серйозного випробування ковідом, ми виставляємо інші пріоритети у галузі епідеміології та профілактичної медицини. Зруйновані та пошкоджені медичні заклади, обмежений доступ до медичних послуг для цивільного населення на тимчасово окупованих територіях, відсутність чистої води, інфекційні захворювання – все це несе небезпеку українцям. Вирішення екологічних і гігієнічних проблем сфери життєдіяльності людини, переконаний, сприятиме збереженню життя та здоровʼя людей і допомагатиме лікарям у їхній роботі. Гордий, що наш Університет займає провідні позиції не лише у навчанні та підготовці майбутніх медиків, а й стає потужною едукаційною платформою, що дозволяє підіймати на поверхню надважливі проблеми, де основна мета – зробити людство здоровішим….” (більше інформації на офіційному веб-сайті НМУ імені О.О. Богомольця – Актуальні питання у галузі гігієни та екології розглянули на конференції у НМУ).
Представлені на конференції завідувачем кафедри Водних екосистем і біоресурсів Державної екологічної академії Костянтином Загороднюком матеріали викликали жваву дискусію та найбільшу кількість запитань, в тому числі і по завершенні секційного засідання № 1, жодне з яких не залишилося без грунтовної фахової відповіді. Як зазначив основний запитувач – д-р. мед.н., професор, завідувач кафедри комунальної гігієни та екології людини з курсом вікової гігієни НМУ імені О.О. Богомольця Сергій Гаркавий, надані на поставлені питання відповіді цілком задовольнили його особисто та зібрання, висвітлили добре відому медичній спільноті проблематику з іншого, не одразу очевидного, ракурсу.
Так, віруси, з позицій класичної медицини – це інфекційні агенти, неклітинна форма життя, що складаються з РНК або ДНК та білкової оболонки, а от з точки зору збереження вірусних популяцій в об’єктах навколишнього середовища, технологічної точки зору очищення вод, віруси являють собою високодисперсні домішки води (група II гетерогенних систем у відповідності до класифікації шкідливих домішок у поверхневих водах згідно з їх фазово-дисперсним станом за Л.А. Кульським) на чому наголосив у своїй доповіді Костянтин Загороднюк, і на чому грунтується озвучена ним гіпотеза Бондаря-Загороднюка стосовно закономірностей формування вторинних резервуарів збудників інфекційних хвороб до досліджень з підтвердження якої кафедра НМУ імені О.О. Богомольця, очолювана Сергієм Гаркавим, має бажання долучитися після детального вивчення представленої інформації, методичних вказівок, відповідних документів дозвільного характеру тощо.
Нагадаємо, що в рамках співпраці фахівцями Державної екологічної Академії післядипломної освіти та управління,  Національного університету водного господарства та природокористування, Дніпровського Державного технічного університету та громадської організації “Фонд розвитку водоочисних технологій”, ще у 2022 році були розроблені:
Методичні вказівки “Невідкладні та першочергові заходи з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Комплексні протиепідемічні заходи в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Застосування Препарату Мікростат™. Суміш полі- та низькомолекулярних електролітів, виготовленого за ТУ У 20.1-41972832-002:2020 на фізико-хімічних етапах технологічних процесів очищення та знезараження стічних вод”
Методичні вказівки регламентують впровадження та використання технологій реагентного очищення та знезараження питної та стічних вод з високим ступенем надійності, призначеної для використання в умовах надзвичайних ситуацій природного, соціального, техногенного та воєнного характеру для забезпечення населення доброякісною, епідемічно-безпечною питною водою та захисту довкілля від забруднення епідемічно небезпечними стічними водами. Методичні вказівки підготовлені на підставі узагальнення результатів впровадження багаторічних науково-технічних досліджень розробників, досвіду застосування прогресивних препаратів та реагентів, відомих у світовій та національній практиці, аналізу актуального світового досвіду з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, проведення комплексних протиепідемічних заходів в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру, передбачають використання препаратів на основі тих діючих речовин, які доведено (на відміну від хлору та хлорвмісних реагентів) знищують віруси (так звана “зелена хімія”). Методичні вказівки затверджено Науково-технічною радою Державної установи “Національний університет водного господарства та природокористування” (протокол № 153 від 29 червня 2022 р.), Вченою радою Державної установи “Дніпровський Державний технічний університет” Міністерства освіти і науки (протокол №7 від 23 червня 2022 р.) та Вченою радою Державного закладу “Державна екологічна Академія післядипломної освіти та управління” Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів (протокол № 4-22 від «08» вересня 2022 року). Впровадження в дію Методичних вказівок “Невідкладні та першочергові заходи з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Комплексні протиепідемічні заходи в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру” сприятиме покращенню якості питної води та знезараженню стічних вод, дозволить зменшити рівень інфекційної захворюваності та рівень забруднення навколишнього природного середовища. Беручи до уваги не лише суто медичну складову проблеми, а й екологічну – формування вторинних вогнищ інфекційного забруднення – загроз на роки вперед, створення вагомих перешкод туризму, в тому числі і еко туризму, розвитку нашої країни та унеможливлення в’їзду на територію України без попередньої обов’язкової вакцинації проти вірусного гепатиту А, як у деякі країни “третього світу” зараз, проактивні учасники конференції зійшлися на тому, що обов’язково необхідно ефективно знезаражувати стічні води лікарень, куди поступають хворі на гепатит А та на каналізаційних очисних спорудах безхлорними реагентами (скиди хлору у водні об’єкти заборонені, а для основної діючої речовини знезаражуючих препаратів широко спектру дії, наприклад “Мікростат™”, затверджені ГДК у воді водних об’єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення).
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління продовжує підтримку практичної імплементації основних положень методичних вказівок та методичних рекомендацій спрямованих на недопущення контамінації навколишнього середовища, в першу чергу водних об’єктів, і подальшої персистенції у донних відкладеннях цих водних об’єктів біологічних агентів, які на роки можуть зробити непридатними для абсолютної більшості конвенційної господарської діяльності ділянки (зони) відповідної біологічної контамінації, впровадження високоефективних технологій для попередження утворення стійких епідеміологічно небезпечних біологічно контамінованих вогнищ у водних об’єктах України, які сприятимуть зменшенню забруднення навколишнього середовища, успіхам на шляху досягнення Україною кліматичної нейтральності.
Щоб бути поінформованими та на крок попереду у вищезазначеній царині знань та реальних практичних рішень слідкуйте за новинами та анонсами на нашому офіційному веб-сайті.
 


Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: