UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Міжнародний день числа «Пі»

14 березня у світі щорічно відзначається одне з незвичайних свят - Міжнародний день числа «Пі». Число «Пі» - це математична константа, що виражає відношення довжини кола до довжини її діаметру. В цифровому вираженні "Пі" починається як 3,141592... і має нескінченну математичну тривалість.Уперше День числа «Пі» відзначили в 1988 році в науково-популярному музеї Експлораторіум в Сан-Франциско. Придумав це свято роком раніше фізик з Ларрі Шоу. Дату 14 березня він зазначив не випадково, адже у загальновідомому числі «Пі» цифри вказують на 3 (третій місяць у році) і 14 число березня.  Найточніше значення отримав відомий вчений Архімед, який жив у Давній Греції.У Книзі рекордів Гіннеса зафіксовано рекорд японця Хідеакі Томойорі. Він зумів відтворити без помилки послідовність у 40 тисяч знаків. На вивчення використав понад 10 років. Дата свята також збігається з днем народження одного з найвідоміших фізиків — Альберта Ейнштейна.
З нагоди свята за ініціативи Київської Малої академії наук  учнівської молоді, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, дирекції ліцею № 9 «Гармонія», що в Оболонському районі міста Києва, 14 березня 2024 року для старшокласників закладу був проведений навчально- освітній лекторій.
Відкриваючи захід, директорка ліцею Світлана Кучук, звертаючись до вихованців зазначила, що « сьогодні ви маєте  змогу не лише прослухати науково-пізнавальну лекцію, зануритися у світ науки, але й поспілкуватися з відомими в Україні та за її межами вченими, отримати відповіді на ваші  окремі запитання, що можуть виникнути під час лекторію»,- підкреслила педагог.
Ірина Поліщук, директорка КМАНУМ, у своєму вітальному слові сказала « що вибір майданчика для проведення  навчально-пізнавального заходу в ліцеї №9 «Гармонія» обрано не випадково. Учні закладу беруть активну участь у науково-практичній діяльності  відповідних ( за інтересами) наукових секціях нашої Академії. Хочу наголосити: на шляху винаходів та нових відкриттів учнівська молодь  багатьох навчальних закладів досить успішна.   Юні дослідники ставали лауреатами  міжнародних змагань з науково- технічної творчості, що проводилися в різних країнах світу. Так, як повідомили педагоги ліцею, вже цього року один з вихованців закладу - Володимир Кирієнко -  став  лауреатом  Міжнародної олімпіади геніїв ( у форматі «онлайн»). Це свідчення того, що юнацька наука, - це неабиякі можливості до зростання особистості», - наголосила вона.
«Юні науковці - вихованці Київської МАН, лауреати міжнародних конкурсів - часті гості науковців Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління. Зустріч з ними завжди засвідчувала найголовніше – молодече завзяття учнів, їхня науково-технічна творчість, - це досить потужний  потенціал для майбутнього розвитку вітчизняної науки. Тож вам розбудовувати нашу Незалежну державу, примножувати її наукові здобутки. Бутьте гідними громадянами України!» , - звертаючись до вихованців ліцею , наголосив  ректор Академії Олександр  Бондар.    «Уміння вчитися впродовж життя,  усвідомлюючи цінність нових знань, ефективно організовуючи та плануючи свою навчальну діяльність, а також прагнення до самовдосконалення - сприятимуть успішності на вашому життєвому шляху»,-  додав учений.
Зі змістовною освітньо-науковою та  пізнавальною лекцією-презентацією перед учнівською аудиторією виступив професор ДЕА, д.т.н. Олег Машков. Торкаючись питання Міжнародного свята - Дня числа «Пі», він зокрема зазначив, що « У послідовності знаків числа «Пі» немає логічних повторень, а це означає, що така послідовність підпорядковується теорії хаосу». Це зумовило виникнення, певною мірою, дискусії та спонукало  науковця дати відповіді на окремі запитання ліцеїстів та їхніх вихователів – педагогів.  Учні із неприхованою зацікавленістю слухали лекцію, присвячену досягненням науковців Академії у розбудові екологічної сфери  за різними напрямками, а також розв’язанню проблем оздоровлення довкілля в Україні.
На жаль, під час проведення заходу не обійшлося без затьмарення - у повітрі гучно залунала сирена, нагадуючи  про повітряну небезпеку. Отже, всім учасникам святкового дійства. всім учням ліцею та педагогам  довелося терміново переміститися до сховища… Показово, - воно облаштоване належним чином. Жорстока реальність сьогодення - країна в умовах воєнного стану…




















Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: