UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Чисті береги єднають! Міжнародний день прибирання зменшить кількість відходів, щоб захистити наші річки та здоров’я

КИЇВ, 14 Вересня 2022
Чисті береги єднають
Міжнародний день прибирання
зменшить кількість відходів, щоб захистити наші річки та здоров’я

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO), середньостатистичний українець утворює 250-300 кілограмів сміття на рік. Ця цифра дуже близька до того, що генерує пересічний громадянин у країнах-членах ЄС. Проте в Україні можливості безпечного поводження з відходами значно нижчі. Оскільки утворення відходів постійно зростає через сучасні звички виробництва та споживання, сміттєзвалища, такі як львівське сміттєзвалище (третє за величиною в Європі) і розгалужені сміттєзвалища за межами Києва, є частиною мережі з понад 6100 сміттєзвалищ і приблизно 33 0002 незаконних звалищ, які становлять серйозну загрозу довкіллю та здоров’ю українців. Російське військове вторгнення в Україну ще більше ускладнює безпечне поводження з відходами, оскільки транспортні мережі, людські ресурси ставлять під ще більш серйозну загрозу процес збирання та безпечної утилізації відходів.

Сміттєзвалища, особливо незаконні або неправильно керовані, є джерелом забруднення ґрунтів, повітря,  поверхневих водних ресурсів та ґрунтових вод. Вони сприяють зміні клімату як основний викид метану, газу, який, за даними ООН, у 30 разів шкідливіший за CO2. Міжнародний день прибирання – це заклик до кожного з нас брати участь у прибиранні та дбати про місце, де ми живемо. Ця акція вже об'єднала понад 60 мільйонів волонтерів із 191 країни світу.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Держводагентство приєднуються до Міжнародного дня прибирання 2022 року. 17 вересня о 12.00 у місті Києві, в парку «Наталка», на мальовничому березі Дніпра, відбудеться акція «Чисті береги єднають», спрямована на підвищення обізнаності про вплив відходів на водні екосистеми. У рамках заходу передбачається ековиставка та дискусія про стан та заходи безпеки на рекреаційних зонах під час війни, в  якій приймуть участь представники влади та громадського сектору. Також пропонується кілька захоплюючих заходів для дітей та родин, в тому числі й конкурси із подарунками.

Програма акції до Міжнародного дня чистих берегів

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець з приводу визначення цієї міжнародної ініціативи зазначив: «Є багато випадків, коли ракети та бомби потрапляють у водойми та на території біля них. Якщо говорити про негативні наслідки, то вплив хоча б одного снаряду вражає екосистеми, відбувається їхнє забруднення. Наше першочергове завдання, звичайно, виграти цю війну, а потім переходити до ревіталізації, відновлення річок. Найкраща стратегія – це впровадження європейських принципів формування водної політики».

«Ми прагнемо, щоб в Україні були безпечні береги, вільні річки, сильна громада», – підкреслила Анабелла Моріна, екоактивістка, журналіст, голова ГО «Громадський рух «Почайна».

У цьому інформаційному заході, організованому за підтримки програми EU4EnvironmentWaterandData, що фінансується ЄС, візьмуть участь: представники Міндовкілля та Держводагентства України, керівники структурних підрозділів КМДА, Української Федерації Lifesaving, ГО «Громадський рух «Почайна», МБФ «Via Concordia» та БФ «Рідна Оболонь».

Контактна інформація - Наталія Закорчевна: n.zakorchevna@eu4waterdata.eu 0671696521

Довідкова інформація. У 2014–2017 роках Україна прийняла Національну стратегію управління відходами до 2030 року в рамках зобов’язань за Угодою про Асоціацію з Європейським Союзом. Відповідно до стандартів ЄС щодо поводження з відходами, пріоритет надається зменшенню кількості утворених відходів, що означає радикальну зміну наших моделей виробництва та споживання. Другим пріоритетом є збільшення переробки та повторного використання відходів. Нарешті, країни повинні запровадити процесс безпечного збору та утилізації відходів, які були утворені та не можуть бути перероблені чи повторно використані. ЄС підтримує Україну та заохочує підприємства та промисловість зменшувати кількість відходів (Рахницький цегельний завод у Вінницькій області отримав переваги від нового процессу управління відходами та досяг 150 тонн скорочення відходів на рік). ЄС також допомагає краще кількісно оцінити вплив забруднення відходами на річки та водні екосистеми (розробка плану управління річковим басейном для бассейну річки Дніпро). У рамках програми EU4Environment – ​​WaterandData мають бути розроблені необхідні заходи для захисту річки Дніпро від забруднення, а також буде розроблена система моніторингу управління відходами в Україні.

 

 

https://www.fao.org/family-farming/detail/fr/c/1380233/

https://www.france24.com/en/live-news/20211203-drowning-in-garbage-ukraine-struggles-with-trash-crisis

Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: