UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Чиста вода – джерело життя

Ювілейний (тридцятий) Всесвітній день водних ресурсів, що з 1993 року відзначається щорічно 22 березня, у 2023 році ООН присвятила “пришвидшенню змін для вирішення кризи у водній та санітарній сфері”.

Керуючись висновками, що базуються на результатах багаторічних наукових досліджень у світі у сфері водних ресурсів, Костянтин Загороднюк, завідувач кафедри Водних екосистем і біоресурсів Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, кандидат медичних наук, магістр екології, інженер-технолог зазначив, що «Формулювання: “Криза у водній та санітарній сфері” є не випадковим чи неточним, а підкреслює загальноприйняте розуміння світовою науковою спільнотою нерозривність якості водопостачання, водовідведення в обсягах діючих норм на питні і господарські потреби та санітарно-епідеміологічне благополуччя населення. Без якісного водопостачання та водовідведення не можливе як задовільне існування особи, так і санітарно-епідеміологічне благополуччя та прийнятна господарська діяльність людини, не кажучи вже про належне відновлення територій від наслідків війни. Подорожі з/чи на території, водозабезпечення яких здійснюється не належним чином, підвищують ризик поширення окремо взятих хвороб».

У 2021 році Рада  Національної безпеки та оборони України розглянула комплекс питань, пов’язаних із викликами та загрозами національній безпеці України у сфері забезпечення водної безпеки держави, а також окреслила шляхи їх нейтралізації. Рішення введено в дію Указом Президента України від 13 серпня 2021 року №357/2021.

На жаль, по суті, “віз і нині там”. Дуже яскраво це підкреслюють заявлені основні чинники підвищення тарифів “центрального водопостачання та водовідведення місцевими водоканалами України” (постанова про відповідні слухання та довідкова інформація з’явилася на сайті НКРЕКП). Підвищення тарифів ініціатори слухань пояснюють “збільшенням зарплат, підвищеним рівнем користування електроенергією та збільшенням вартості амортизації у водоканалах”.

“Що тоді модернізувалося підприємствами ЖКГ у відповідності до тих численних Програм різного рівня? Адже модернізація за визначенням однозначно передбачає певне поліпшення, наприклад, економію ресурсів, витратних матеріалів, підвищення енергоефективності, чи покращення якості води, що подається кінцевим споживачам, чого, в кого б ви не запитали, ніхто не відчув. Чи закінчення “-ся” таки правильне?” – посміхається Костянтин Юрійович.

Для ефективного вирішення завдань в умовах воєнного стану в тому числі і передбачених програмою "Питна вода України" на 2022-2026 роки розроблено Методичні вказівки “Невідкладні та першочергові заходи з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Комплексні протиепідемічні заходи в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру” (МВ).

Методичні вказівки  розроблені в рамках творчої співпраці фахівцями Національного університету водного господарства та природокористування, Дніпровського державного технічного університету (ДДТУ), ДЗ “ДЕА”, громадської організації «Фонд розвитку водоочисних технологій», українських спеціалістів-практиків у галузі водозабезпечення, та професіоналів з США, Ізраїлю, Німеччини, Польщі.

Вони підготовлені на підставі узагальнення результатів впровадження багаторічних науково-технічних досліджень розробників, досвіду застосування прогресивних препаратів та реагентів, що гарантовано знищують віруси, в тому числі і віруси гепатиту А, відомих у світовій та національній практиці, аналізу актуального світового досвіду з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, проведення комплексних протиепідемічних заходів в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру.

Положення МВ були детально обговорені на науково-практичному семінарі: “Невідкладні та першочергові заходи з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Комплексні протиепідемічні заходи в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру”. У його роботі брали участь понад 47 учасників - представники та фахівці галузі водозабезпечення, громадських екологічних організацій, асоціації “Укрводоканалекологія”, науковці ДЕА. Резолюцією семінару означено: “Технології, що застосовуються для відновлення та/або модернізації мають бути комплексними, максимально інтегрованими в існуючі споруди та в короткий термін і з мінімальними витратами вирішувати супутні проблеми очищення води на водоочисних спорудах та каналізаційних очисних спорудах.

МВ одержала підтримку Міністерства охорони здоров’я та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (у частині та межах їх компетенцій) – Наказ МОЗ № 77 від 13.01.2023 р. (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 січня 2023 р. за № 181/39237).
“Оскільки вода так чи інакше впливає на всіх нас, нам необхідно, щоб усі брали участь у посильних заходах” – твердження ООН, яке разом із гаслом Всесвітнього Дня Водних ресурсів 2023 року: “Пришвидшимо зміни” бажано, щоб було почуто всіма: від чиновників до споживачів послуг; працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення до активістів- екологів.
Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024